Select Page

Amsterdam – De Amsterdamse freelancer Copyman gaat op 1 januari 2020 fuseren met de gratis dienst Gekke Henkie. Dat kondigt de ervaren merkspecialist aan in een kort gesprek via LinkedIn InMail.

“De tijd is ernaar om onbezoldigde klussen een concrete plek te geven binnen de organisatie. Gekke Henkie is al jaren thuis in die markt. Het is niet meer dan logisch om dan nauw te gaan samenwerken”, aldus de hoofdstedelijke eenpitter.

De laatste jaren is de vraag naar gratis werk enorm gestegen, blijkt uit een inventarisatie van de e-mail inbox van Copyman. “Bedrijven en organisaties maken graag gebruik van de diensten van een ervaren professional zoals ik. Maar willen er vaak niet of weinig voor betalen. Het zou zonde zijn om steeds nee te moeten verkopen en niet te kijken naar een passende oplossing.”

Copyman richt zich als zzp’er voornamelijk op identity copy, wat zich afspeelt in het strategisch-conceptuele segment. Te denken valt daarbij aan het bepalen van de merkidentiteit van de opdrachtgever, en op basis daarvan het conceptueel vormgeven van de aangeboden producten of diensten. “Het is puur merkwerk wat ik doe. Niet meer en niet minder.”

Gekke Henkie bedient al geruime tijd de structureel groeiende gratis markt. Het verwierf naamsbekendheid met de ingeburgerde pay-off Ik ben Gekke Henkie niet. Een pay-off die veel windeieren heeft gelegd. Teveel, zo blijkt nu. “Het succesvolle concept van nulfacturatie is doorgeslagen,” reageert de tandloze zelfstandige in een vochtig kraakpand in IJmuiden. “Ik kan de vraag niet meer aan, er is geen plek meer voor. Zelfs de schoorsteen heb ik de deur uit moeten doen. Maar ja, die rookte toch al jaren niet meer.”

In de samenwerking zien beide partijen veel mogelijkheden tot synergie. Aanvragen voor gratis werk kan Copyman nu direct doorspelen naar Gekke Henkie. Er is plek voor 1 opdracht per jaar, meldt de getalenteerde copywriter-merkenbouwer. “We zijn benieuwd wie de eerste blutte opdrachtgever van 2020 wordt. Maar wie het ook zal zijn, we zullen er alles aan doen om die klussen tot hun einde te brengen.”

Partijen kunnen hun aanvraag voor een gratis klus indienen via de website. Op de vraag of er niet meer plek is dan 1 onbetaalde opdracht per jaar, reageerden Copyman en Gekke Henkie gelijkstemmig: “We zijn Malle Pietje niet.”

Malle Pietje was niet bereid tot commentaar.