Select Page

6 Maanden op een driemaster naar de Caraïben en weer terug. Tijdens je middelbare schooljaar, zonder een toets te missen. 

De Klus

Een half jaar op zee, gewoon tijdens je Havo 4 of VWO 4/5. Je moet het maar bedenken. Monique Touw bedacht het. Omdat ze gelooft in de enorme persoonlijke sprong die jongeren maken als ze een tijd flink door elkaar geschud worden. Ze heeft het als kapitein van de inmiddels legendarische clipper Stad Amsterdam zelf gezien. Omdat Copyman zelf ook niet vies is van wat nautisch vertier, was het contact snel gelegd. Samen boetseerden we het initiële concept. Zoveel te vertellen, zoveel uit te leggen, hoe houd je dat behapbaar voor de doelgroepen? Want die zijn talrijk. De jongeren zelf, hun ouders en natuurlijk de scholen en leraren die hun medewerking moeten verlenen. In 2011 voer de eerste lichting uit. Sindsdien werden de programma’s aangescherpt, net als het concept. Ieder jaar een stukje beter, een stukje duidelijker. Met een restyling in 2016 tot gevolg. Een fris logo, pakkende taglines en een steeds helderder verhaal. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en is School at Sea bekend in ‘het wereldje’. Tijd om ook de rest van de wereld te laten zien dat je meer kunt dan je denkt. You Sail. You Learn.

De uitkomst

Op een driemaster naar de Caraïben en weer terug. Zelf je schoolwerk inplannen en dit samen met meevarende docenten tot een goed einde brengen. Zodat je, als je eenmaal weer terug bent in Nederland, weer gewoon kunt aanhaken met de rest van je klas. Tussendoor je eigen expedities uitstippelen, want als 14 of 15-jarige ben je best in staat om goed voor jezelf te zorgen. Je moet er alleen in geloven. En dat doe je, zeker als je hebt geleerd om midden in de nacht een zeezeilend schip samen met andere leerlingen langs tropische eilanden en vervaarlijke winden te navigeren. Die challenge verdiende een vet logo, met dank aan Die Gast met die Baard. Een duidelijke propositie. Nieuwe website. Filmpjes, advertenties en banners. Een duidelijke uiteenzetting van het fundraising traject, zodat de jongeren zin krijgen om hun eigen reis bij elkaar te verdienen. Een look en feel die ook de ouders en leraren aanspreekt. School at Sea verdient dus keer op keer uitleg, en het werk zal nooit af zijn. Maar de wervende vorm blijft. Neem eens een kijkje en Fast Forward Yourself. Challenge your World, zo je wilt. You Sail. You Learn.